Proiectele de renovare a băii sunt foarte populare în rândul proprietarilor de case, deoarece contribuie la un aspect nou și îngrijit locuinței, crescând în același timp și valoarea acesteia. Indiferent dacă este vorba despre renovarea de baie mică sau a uneia de mari dimensiuni, includerea unui design modern, chiar de lux duce acest concept la următorul nivel, contribuind la un aer sofisticat și de înaltă calitate care poate transforma spațiul într-o oază de relaxare. În cazul în care ți-ai propus să amenajezi baia într-un astfel de stil, este important să ții cont de mai mulți factori, în așa fel încât să te bucuri în final de un rezultat minunat.
Cuprins:
1.1. Renovarea băii – ce etape trebuie respectate în cadrul planului?
1.2. Renovare de baie mică – care sunt materialele necesare?
2. Renovare de baie într-un apartament la bloc – cum poți crea un design modern?
3. Renovare de baie la apartament – cum și cu ce poți înlocui gresia și faianța?
1. Renovare de baie – care este planul de la baza unui astfel de proiect?

Cel mai important aspect din proiectul de renovare este ca rezultatul final să îți permită să te bucuri de design, dar și să te poți folosi în totalitate de elementele instalate. Astfel, baie de lux ar trebui să îți permită să te simți ca într-un refugiu, un loc în care te poți relaxa și destinde după o zi lungă. Acest lucru înseamnă că designul ar trebui să se concentreze pe crearea unei atmosfere de tip spa, cu accente fine, culori calmante și estetică minimalistă.
Ideile de renovare pentru baie sunt foarte variate, însă tendințele din ultima vreme tind spre utilizarea materialelor naturale, cum ar fi piatra, marmura și lemnul. Aceste materiale sunt foarte apreciate deoarece creează un sentiment de căldură și emană frumusețe organică, care este elegantă, dar și atemporală. Materialele naturale pot fi încorporate în numeroase moduri, cum ar fi prin aplicarea unui blat de piatră, a unui duș cu plăci de marmură sau a unui dulap de baie din lemn.
1.1. Renovarea băii – ce etape trebuie respectate în cadrul planului?
Având o planificare și o abordare corecte, vei reuși să creezi designul la care ai visat mereu. Ține cont de pașii pe care trebuie să îi parcurgi de-a lungul proiectului de amenajare, iar întregul proces va fi mult mai simplu.
Pasul 1: Definește-ți viziunea

Înainte de a începe orice proiect de renovare, este important să ai o viziune clară asupra ceea ce vrei să obții. Stabilește-ți obiectivele răspunzând la întrebări precum: „Care sunt elementele pe care trebuie să le incluzi?”, „Ce vrei să schimbi sau să îmbunătățești?”, „Care este bugetul tău?”, iar lista poate continua în funcție de cât de complexă este ideea ta.
Pasul 2: Ia în considerare spațiul disponibil

Odată ce ai stabilit cum ai vrea să arate baia de vis, este momentul să evaluezi spațiul pe care îl ai la dispoziție. Ia măsurători și notează orice mic detaliu pe care vrei să îl păstrezi sau să îl schimbi. Nu uita să iei în calcul elemente precum accesoriile de baie, iluminatul și spațiile de depozitare. Ai posibilitatea de a pune pe hârtie o schiță a băii pentru a putea organiza totul mai bine și pentru a vizualiza mai atent proiectul.
Pasul 3: Planifică detaliile

Acum că ai stabilit exact cât de mare este spațiul de lucru, poți începe să alegi articolele de care ai nevoie. Trebuie să iei în considerare toată instalația sanitară, elementele de aplicat pe pereți, dar și iluminatul ori dulapurile.
Pasul 4: Selectează materialele
Materialele pe care le alegi pentru ideile de renovare pentru baia mica sau mare vor juca un rol important pentru design și atmosferă. Atunci când optezi pentru materiale, ia în calcul factori precum durabilitatea, cerințele de întreținere și estetică.
Printre cele mai populare materialele pentru băile de lux se numără piatra naturală, inclusiv marmura sau granitul, ce pot fi aplicate pentru blaturi, podele și pereți de duș. Sticla este un alt material foarte apreciat, care poate fi inclus în structura cabinei de duș sau ca element decorativ. Lemnul este un alt material foarte folosit, ce completează perfect lavoarele sau podelele, în timp ce metalul reușește să adauge o notă elegantă și modernă.
În cazul în care ai idei de renovare pentru baie de apartament, însă nu îți dorești să elimini structurile deja prezente pe pereți, ai posibilitatea de a utiliza primeri și sigilanți de interior, asigurându-ți o etanșare perfectă.
Pasul 5: Alege corpurile de iluminat
Lumina este un element cheie în orice baie de lux. Iluminatul selectat trebui să fie atât funcțional, cât și plăcut din punct de vedere estetic, punându-se accentul pe materiale și finisaje de înaltă calitate. Pe lângă corpurile de iluminat pe care le poți selecta cu ușurință, ai posibilitatea de a opta pentru obiecte sanitare ce au deja o sursă de lumină încorporată, în așa fel încât să obții o atmosferă caldă și primitoare. De exemplu, există oglinzi de dimensiuni mari ce dispun de lumini de jur-împrejur, asigurându-ți cadrul perfect pentru un make-up de vis. În același timp, pentru serile relaxante, căzile sau jacuzzi-urile cu mici lumini ambientale sunt tot ce ți-ai putut dori.
Pasul 6: Nu uita de accesorii
În funcție de designul pe care dorești să îl abordezi în proiectul tău, poți selecta dintr-o gamă foarte variată de accesorii. Planul de amenajare pentru baie de lux ar trebui să cuprindă elemente de feronerie de înaltă calitate, cu aspect îngrijit, modern sau minimalist, chiar și întrerupătoare de mici dimensiuni, dar ușor accesibile, poate sub formă de touchscreen și care permit schimbarea de culoare a luminii.
Ținând cont de acești pași pentru renovarea băii, vei reuși să îți duci planul la bun sfârșit. Totuși, este recomandat să apelezi la ajutorul unui profesionist care să înțeleagă viziunea ta și să o pună în aplicare.
1.2. Renovare de baie mică – care sunt materialele necesare?

Materialele folosite în renovarea unei băi de lux sunt un alt element cheie care poate schimba în totalitate designul încăperii. Atunci când selectezi materialele, este important să te concentrezi asupra calității și durabilității, precum și asupra esteticii. Unele dintre cele mai populare materiale pentru băile de lux sunt:
Piatra: După cum s-a menționat mai sus, piatra este o alegere populară pentru băile de lux datorită frumuseții sale naturale și durabilității. Poate fi folosită pentru orice, de la blaturi la pardoseli și până la pereți de duș.
Marmură: Este un alt material frecvent utilizat în diferite modele de renovare pentru baie de lux. Este apreciată pentru aspectul de lux și poate fi inclusă în multe structuri, blaturi, cabine de duș și pe pereți.
Sticlă: Reprezintă un material versatil care poate fi folosit în numeroase moduri și în orice proiect de renovare a băilor. Poate fi aleasă pentru cabine de duș sau chiar în calitate de element decorativ.
Lemn: Acesta este cunoscut pentru aspectul unic, ce induce o stare aparte și adaugă o notă de frumusețe naturală oricărei băi de lux. Este utilizat în mod obișnuit pentru lavoare, podele și chiar pereți de accent.
Metal: Cunoscut drept un material durabil și elegant, metalul asigură o notă de eleganță modernă în proiectele de amenajare a băilor. Este adesea folosit pentru corpuri de iluminat, dar și pentru feronerie ori accesorii sanitare.
Dacă ți-ai propus să aduci o îmbunătățire locuinței tale, este important să optezi pentru toate materialele necesare pentru renovarea băii ținând cont de estetica acestora, dar și de gradul lor de rezistență la uzură. Selectează dintre materialele de mai sus și cu siguranță vei obține designul dorit.
2. Renovare de baie într-un apartament la bloc – cum poți crea un design modern?
Planurile de amenajare pot fi o experiență foarte plăcută și având atât de multe opțiuni disponibile, orice idee de renovare pentru baie devine realitate. Mai întâi de toate, orice baie de lux ar trebui să fie atât practică, cât și atrăgătoare din punct de vedere vizual, creând spațiul perfect pentru relaxare și detașare. În cazul în care ți-ai propus să parcurgi etapele de renovare pentru baie, găsești mai jos câteva idei pentru un design modern care să îți vină în ajutor.
- Marmura este un material atemporal și luxos care poate adăuga eleganță și rafinament oricărei băi. Accentele de marmură, sub forma unui blat sau a unui duș ce includ acest material, vor îmbunătăți aspectul încăperii. Pentru un design îndrăzneț, ai posibilitatea de a instala pardoseală cu model de marmură, iar pereții să îi acoperi cu vopsea decorativă de interior de diferite nuanțe. Mai mult decât atât, poți alege să folosești microciment pentru interior, care este pe bază de apă și poate fi aplicat pe mai multe tipuri de suprafețe, astfel încât să ajungi la un rezultat ce îți taie răsuflarea.
- Iluminatul joacă un rol important în aspectul general al unei băi, astfel că trebuie să fii atent la modelul pe care îl selectezi. Un candelabru sau un corp de iluminat cu pandantiv poate oferi iluminarea ambientală pe care o dorești. Totuși, pentru un aspect mai modern, ia în considerare aplicarea benzilor de iluminat cu LED-uri în jurul oglinzilor sau a rafturilor încorporate.
- Cada independentă este un element ce asigură atmosfera luxoasă, dar în același timp și clasică în orice baie. Aceste căzi vin au diverse stiluri, de la cele tradiționale sprijinite pe picioare scurte și până la variantele moderne, cu design minimalist. Pentru o notă suplimentară de lux, poți instala un robinet de cadă fixat pe podea.
- În cazul în care spațiul este ceva mai restrâns, ai posibilitatea de a include o cadă de duș însoțită de un panou înalt și lat de sticlă. Dacă îți dorești o astfel de dotare în baia ta, cel mai indicat este să selectezi sticlă mată sau colorată pentru un plus de intimitate.
- Podelele încălzite se află în topul celor mai populare dotări din băile de lux. Acestea au la bază un sistem ce asigură circulația apei calde prin țevile instalate sub pardoseală, creând un mediu confortabil și primitor.
- Pentru adepții tehnologiei de ultimă oră, există în prezent diferite articole ce permit acționarea și controlul mult mai ușor. De exemplu, poți include în baie oglinzi inteligente cu funcție de iluminare încorporată și a cărei intensitate sau culoare se poate schimba. Alte opțiuni de ultimă oră sunt scaunele de toaletă încălzite, robinetele ce pornesc prin senzori, precum și cabinele de duș inteligente, dotate cu funcții multiple și radio sau player de muzică.
3. Renovare de baie la apartament – cum și cu ce poți înlocui gresia și faianța?

Schimbarea plăcilor de pe pereții și podeaua din baie este soluția ce dă spațiului un aspect proaspăt și nou. Cu toate acestea, este important să planifici cu atenție și să alegi materialele și stilurile potrivite pentru a te asigura că renovarea este un succes.
După ceva timp de la aplicare, plăcile de faianță sau de gresie își schimbă aspectul și devin din ce în ce mai dificil de curățat și întreținut. De aceea, ai posibilitatea de a aplica microciment peste gresie sau faianță, produs recunoscut pentru proprietățile unice. Acesta are la bază materiale de înaltă calitate, de tip multistrat de origine minerală, versatil și foarte aderent, care asigură continuitate pe suprafețe întinse. În plus, această variantă este special concepută pentru spațiile cu umiditate crescută, făcându-l perfect pentru băile cu design de lux.
O altă modalitate de a scăpa de designul învechit al băii din locuință este utilizarea cimentului decorativ de interior Archi, disponibil într-o varietate de modele. Acesta reprezintă un strat de tencuială minerală, ce poate fi aplicat pe liant hidraulic nou și vechi, pe zone confecționate din gips ori bucăți de Ipsos, peste vopsele sau straturi organice sau minerale cu proprietăți absorbante și coezive, precum și pe diverse conglomerate minerale.
În cazul în care îți dorești să înlocuiești plăcile de faianță și pe cele de gresie cu astfel de materiale, este important să le aplici în baie atunci când umiditatea este relativ scăzută și pe suprafețe care nu se află în lumina soarelui. De asemenea, după aplicare, suprafața acoperită trebuie lăsată la uscat timp de 48 de ore.
Proiectul de baie renovată poate fi un adevărat succes cu planificare detaliată și organizată pe etape, precum și alegând articolele potrivite. Dacă vrei să obții un design aparte și să uiți de plăcile învechite, alege microcimentul ce va acoperi numeroase tipuri de suprafețe. În scurt timp, te vei putea bucura de o baie atât funcțională, cât și cu aspect de lux.
Sursa foto: pixabay.com, freepik.com, pexels.com, novacolor-romania.ro