Bucătăria, supranumită adesea și inima casei, este încăperea în care marea majoritate a oamenilor moderni revin, măcar pentru câteva minute, la ritmul natural și își îndreaptă atenția spre nevoile lor reale, fizice ori spirituale. Zgomotul amețitor al zilelor trăite în marile orașe are multe victime, un număr îngrijorător de mare de orășeni și nu numai ajungând seara acasă fără energie și fără poftă de viață.
În acest context, este deosebit de important ca fiecare dintre cei care populează mediul urban să se întrebe care îi sunt refugiile, unde își poate încărca bateriile și ce îi va hrăni cu adevărat spiritul. Soluția aleasă de mulți este social media, însă specialiștii în psihologie încurajează deconectarea de la tehnologie în intimitatea căminului și propun, mai degrabă, conectarea cu cei dragi, cu sine, cu miresmele traiului curent, cu aromele reale ale vieții. Ce loc poate fi mai potrivit pentru punerea în practică a tuturor acestor îndemnuri decât bucătăria, un real cufăr al gusturilor, parfumurilor și poveștilor, mereu plin de motive de recunoștință.
Celebrează zilnic viața bucurându-te de o masă hrănitoare și gustoasă în compania familiei, a prietenilor blănoși sau, de ce nu, a unui pahar cu vin, într-un spațiu amenajat conform cerințelor contemporane. Sporește confortul și simte-te ,,și mai acasă” într-un cadru curat, estetic și bine compartimentat.
Cuprins:
- Bucătărie de lux – care sunt curentele stilistice preferate în materie de amenajări interioare luxoase
- Bucătării luxoase – Arta în farfurie și în compoziția de design și detalii despre utilizarea elementelor neobișnuite pentru a da un aer sofisticat bucătăriei tale
- Cum se dotează o bucătărie de lux – ce obiecte nu pot lipsi
1. Bucătărie de lux – care sunt curentele stilistice preferate în materie de amenajări interioare luxoase
Trendurile din domeniul designului de interior sunt la fel de numeroase și în aceeași măsură efemere precum cele din lumea modei. Există, însă, și o serie de astfel de mișcări stilistice care rezistă în timp, devenind adevărate curente artistice în arhitectură. Direcția care trebuie urmată pentru obținerea unei compoziții cu adevărat armonioase și rafinate este cea prescrisă de una dintre aceste curente statement.
Minimalismul

Unul dintre curentele stilistice preferate ale omului modern, minimalismul se dovedește a fi nemuritor prin simplitatea și naturalețea sa. Caracterizate de un decor auster și de predominanța formelor organice, spațiile amenajate în conformitate cu regulile acestei veritabile filosofii cuceresc prin senzația de liniște pe care o induc celor care petrec timp în cadrul vizat.
În materie de bucătării de lux, alegerea minimalismului ca linie directoare a întregii compoziții este una foarte practică și cu adevărat timeless. Există o multitudine de argumente care sprijină abordarea acestei soluții stilistice. În primul rând, curățenia poate fi foarte ușor păstrată într-o bucătărie cu un decor aerisit, acest considerent înclinând adesea balanța către amenajarea într-o manieră simplistă a locuințelor moderne. Mai mult, păstrarea în timp a aspectului plăcut al oricărei încăperi gândite în acest stil presupune depunerea unui efort constant de a renunța la obiectele care nu aduc în mod necesar niciun plus de valoare vieții. Psihologii din lumea întreagă au afirmat deja de nenumărate ori că adaptarea stilului de viață la sintagma ,,Less is more” este extrem de benefică echilibrului mental și stării generale a oricăruia dintre cei care aleg să pună în practică regulile prescrise de acest curent.
Integrarea petelor de culoare îndrăznețe în decor

Petele de culoare îndrăznețe integrate într-o manieră care să nu ruineze întregul ansamblu interior sunt, de asemenea, foarte apreciate chiar și de către cei mai fini dintre cunoscători. În ciuda faptului că tendința multora este să nu se aventureze și să păstreze paleta cromatică a bucătăriei cât mai puțin complexă, alegând utilizarea negrului, griului, bejului și a albului, culorile vibrante pot pune în valoare extrem de bine un decor care în mod normal ar părea tern.
Alegerea acestei nuanțe care va închega întreaga compoziție interioară este, însă, destul de dificilă, mai ales pentru proiectele care se vor a rezista în timp. Ideal este ca în acest context să te sfătuiești cu un consultant care știe să folosească fantastica forță a culorii în favoarea sa și, bineînțeles, a clienților săi.
Designul de interior industrial
Stilul industrial a început să fie utilizat de un număr crescând de iubitori de design de interior. Similar în unele privințe cu cel minimalist, acesta se diferențiază de toate celelalte mișcări stilistice prin includerea în compoziții a elementelor de tipul țevilor de cupru, al pereților cu aspect deteriorat ori nefinisat și al mobilierului metalic. Și acest curent arhitectural este dificil de stăpânit, în practică.

Dificultatea constă în riscul crescut de a amenaja un spațiu cu aspect pur și simplu neîngrijit. Secretul unei abordări de succes a unei astfel de direcții stilistice este cunoscut, însă, de numeroși specialiști din domeniul designului de interior. Conceptul sub cupola căruia trebuie să se desfășoare întregul proces de amenajare a unui spațiu, fie el utilizat în calitate de bucătărie sau dormitor, este cel al moderației. Păstrând un echilibru între elementele industriale și cele clasice ori chiar futuriste, decorul industrial va fi cu adevărat unul deosebit, luxos. Una dintre alegerile cele mai frecvente în materie de design industrial de interior este utilizarea coloritului și texturii pereților pentru a conferi un aer deosebit încăperii. Finisajele metalice și cele minerale ale zidurilor sunt cel mai adesea alese în acest scop.


2. Bucătării luxoase – Arta în farfurie și în compoziția de design și detalii despre utilizarea elementelor neobișnuite pentru a da un aer sofisticat bucătăriei tale

Pentru mulți dintre oamenii contemporani, bucătăria nu mai reprezintă de mult locul destinat exclusiv preparării și consumului celor trei mese ale zilei. Dacă ai privilegiul de a te putea gândi fără a-ți pune mari probleme la estetica și la utilitățile adiacente ale bucătăriei tale, cere de la designul de interior al încăperii mai mult decât ar face-o cei mai puțin norocoși. Nu te teme de imposibilitatea realizării lucrării visurilor tale. Cu o echipă potrivită, orice idee poate prinde contur și orice vis devine realitate.
Obiecte decorative ca diluanți ai esenței practice

Statuetele, plantele verzi, lumânările parfumate și alte obiecte decorative care în mod obișnuit nu ar părea să aparțină decorului unei bucătării pot fi, în realitate, integrate cu ușurință într-o compoziție armonioasă și elegantă. Pentru a crea un decor care să impresioneze vizual orice vizitator al bucătăriei tale, caută să adaugi în zonele libere plante verzi supradimensionate, statuete futuriste sau lumânări de variate forme și dimensiuni, încercând să eviți supraaglomerarea oricăreia dintre suprafețele libere. Ideal ar fi ca acestea să fie poziționate în zone care nu trebuie neapărat folosite în timpul în care gătești, pentru a nu te simți sufocat de prezența unui număr prea mare de obiecte în sfera de lucru.
Pereți îndrăzneți pentru un spațiu plin de personalitate

Mobilierul minimalist, a cărui simplitate poate deveni uneori chiar plictisitoare pentru privitor, poate fi pus în valoare de un cadru colorat și plin de personalitate. Un trend foarte apreciat din lumea designului de interior este acela al finisării pereților într-o manieră îndrăzneață, neașteptată, pentru a complimenta restul decorului și pentru ca proprietarul bucătăriei să își pună cu adevărat amprenta asupra spațiului în care gătește și servește felurile preparate. Culorile vibrante utilizate în finisaje mate și pereții texturați sunt două dintre cele mai apreciate variante în prezent, mai ales în domeniul amenajărilor de lux.
Tablourile, oglinzile și alte obiecte de decor suspendate

Urmând același principiu al utilizării spațiilor mult prea libere pentru a decora întreaga încăpere, se pot crea proiecte mărețe și cu ajutorul pieselor de decor suspendate. Un tablou modern se poate încadra foarte bine într-un cadru industrial, la fel cum ar face-o și semnele de neon, care sunt, de asemenea, la mare căutare. Oglinzile pot fi folosite într-un spațiu ceva mai strâmt pentru a crea impresia de spațiu și pentru a crește considerabil luminozitatea încăperii. O altă variantă interesantă și în aceeași măsură utilă ar fi finisarea unui perete cu o vopsea de tip chalkboard, pe care cei mici și cei mari să poată desena și scrie în voie cu cretă.

Contrastele sunt, de asemenea, foarte apreciate în lumea artelor. Un tablou sau un poster care înfățișează o pictură renascentistă, alături de o ramă complexă, se pot completa perfect cu un petec de perete vopsit într-o nuanță extrem de actuală, de tipul verdelui neon.
3. Cum se dotează o bucătărie de lux – ce obiecte nu pot lipsi
Ceea ce definește o bucătărie de lux este confortul, indiferent de planul în care acesta apare și se manifestă. Confortul vizual și starea de bine sunt, în general, aduse de un design potrivit cu cel care folosește cel mai des încăperea. O altă chestiune strâns legată de confortul utilizatorului este cea a dotării corespunzătoare a spațiului de lucru, astfel încât fiecare sarcină să fie ușor de dus la capăt, cu ajutorul tehnologiei.
Echipamentele smart

Cuptorul, frigiderul, hota, mașina de spălat vase și toate celelalte echipamente necesare utilizatorului bucătăriei trebuie să fie de ultimă generație pentru a facilita îndeplinirea sarcinilor cotidiene. Mai mult, majoritatea electrocasnicelor apărute recent au clasa energetică A++, ceea ce semnifică impactul negativ relativ scăzut al acestora asupra mediului înconjurător.
Ferestre cât mai mari cu putință

Lumina naturală este cel mai cool accesoriu pe care îl poate avea oricare încăpere a unei case. Mai mult, puține bucurii se compară cu cea adusă de servirea unui mic dejun într-o baie de soare, în compania unei cești de cafea proaspăt măcinată. Respectând regulile de așezare a acestora în funcție de poziționarea în spațiu a caselor vecine, caută să-ți dotezi bucătăria cu ferestre cât mai largi, care să permită aerisirea rapidă și pătrunderea soarelui în toată camera. Pentru a spori efectul obținut, poți plasa câteva oglinzi în puncte cheie ale încăperii, care vor avea rolul de a reflecta lumina și de a accentua sentimentul de libertate, spațiu și curățenie.
Elemente cu aspect imperfect
Un ultim touch stilistic pe care îl poți aborda atunci când îți amenajezi bucătăria visurilor este cel al dotării acesteia cu veselă și, în general, cu obiecte uzuale cu aspect imperfect. Preluate din cultura asiatică, obiectele de tipul vaselor de ceramică cu aspect nefinisat și al ustensilelor de bucătărie din lemn și bumbac natural conferă un aer modern și foarte chic întregului spațiu.
Cu puțină imaginație și cu ajutorul potrivit, orice idee poate prinde contur și orice încăpere poate căpăta o personalitate. Pune-ți ideile în practică și nu renunța până când vei obține rezultatul dorit!
Surse foto: shutterstock.com; unsplash.com; pexels.com