Oamenii par să se întoarcă din ce în ce mai mult spre natură și spre nuanțele de verde, în special atunci când este vorba despre locurile în care petrec mai mult timp, precum bucătăriile. Chiar dacă îți dorești să începi un proiect de renovare a casei, asta nu înseamnă că trebuie să o iei de la zero și să modifici toate elementele existente deja în camerele vizate. În acest articol vei afla mai multe informații despre cum să aduci verdele în propria locuință, cum să combini diferitele materiale din care este realizată mobila cu nuanțele potrivite, precum și cum să îți personalizezi bucătăria.
1. Bucătărie verde – Nuanțe de mentă, fistic sau verde închis potrivite pentru o încăpere fermecătoare
Nuanțele de verde folosite în bucătărie îi pot schimba complet aerul. Astfel, în funcție de preferințele personale, poți opta să îți faci o bucătărie înviorătoare, elegantă, rustică sau chic. Iată cum poți ajunge la rezultatele dorite:
- Pentru o bucătărie înviorătoare
Pentru a aduce un aer fresh în bucătărie, nuanțele recomandate sunt verdele crud și verdele mentă. Dacă sunt alese nuanțe deschise, încăperea va părea mai primitoare și mai deschisă și luminoasă, indiferent de restul pieselor de mobilier existente. Dacă vrei să îți personalizezi, totuși, pereții, poți opta pentru utilizarea microcimentului de interior sau a vopselei decorative de interior. Cu ajutorul acestora, pereții bucătăriei tale vor fi cu adevărat unici și spectaculoși.
- Pentru ceva chic
Dacă îți dorești bucătării pe verde chic, sfera posibilităților crește exponențial. Poți aborda situația din orice perspectivă dorești, iar combinațiile pe care le poți face pentru a ajunge la un astfel de rezultat sunt nenumărate.

Pentru o bucătărie care îmbină atât stilul chic, cât și pe cel industrial, o vopsea decorativă oxidantă de interior va oferi pereților tăi o doză de rafinament.
Pentru o bucătărie chic, nimic nu este imposibil, deoarece orice nuanță de verde va transforma încăperea complet. Dacă alegi să mergi pe un verde fistic sau verde mentă, poți utiliza o tencuială decorativă minerală de interior ori o vopsea lavabilă de interior, iar în restul bucătăriei poți opta pentru mobilă cu aspect vintage în culori deschise, pastelate ori neutre.

- Pentru o încăpere rustică
Dacă ești fan al stilului rustic, verdele va fi prietenul tău de nădejde. În funcție de cât de luminoasă sau întunecată vrei să fie bucătăria, poți opta pentru o nuanță mai deschisă sau mai închisă de verde. Stilul rustic ține de folosirea elementelor naturale, așa că poți opta pentru combinarea verdelui fistic și a lemnului de mahon, de nuc sau de abanos. În acest fel, complementaritatea culorilor va da o notă elegantă bucătăriei tale rustice. Dacă preferi luminozitatea, lemnul de pin, de stejar sau de cireș pot da ceva mai multă viață încăperii.
Verdele închis poate fi atât rustic, cât și elegant, dar va trebui să ai grijă la restul elementelor din bucătărie. Spre exemplu, pereții vopsiți în aceste nuanțe pot fi complimentați atât de mobilierul din lemn masiv deschis la culoare, cât și de tapițerii bej, crem ori galben pai.
- Pentru o bucătărie modernă și elegantă
Modernismul are la bază spiritul practic, simplitatea și funcționalitatea. Elementele decorative sunt minimale, orice piesă de mobilier are sens și nimic nu este pus în încăpere degeaba. În această ordine de idei, bucătăriile care urmează acest stil vor putea fi vopsite într-o nuanță de verde ce nu epatează, iar mobilierul utilizat poate avea nuanțe monocrome și liniștite. În același timp, dacă vrei să ieși din tipar, poți opta pentru un perete accent cu totul special în tonuri de verde.
2. Bucătărie verde – Importanța combinațiilor de culori și materiale

Nuanțele pereților, ale mobilei și chiar ale decorațiunilor sunt importante, indiferent de încăpere. Cu toate acestea, bucătăria, fiind un loc în care se petrece mult timp, este ceva mai specială. În funcție de stilul în care ți-ai amenajat casa ori de cel pe care vrei să îl abordezi, potrivirea nuanței de verde în peisaj devine principala sarcină.
În acest sens, o bucătărie în care predomină stilul industrial și mobilierul ori decorațiunile din metal va arăta deosebit într-o nuanță de verde oxidat ori verde închis. De asemenea, cărămida și cuprul fac casă bună cu acest tip de verde.

Dacă predomină lemnul deschis la culoare, cu o nuanță de verde fistic ori mentă nu poți da greș. În acest sens, poți utiliza cimentul decorativ de interior ori tencuiala decorativă minerală de interior. Nu numai că nuanțele și texturile se vor contopi într-un mod rafinat și elegant, dar bucătăria va căpăta propriul suflet, un aer unicat și, de ce nu, luxos.
În concluzie, bucătăria ar trebui personalizată atât în funcție de stilul general al casei, cât și de preferințele personale. Poți păstra o atmosferă stilistică uniformă, dar poți și ieși din tipare. Alegerea este a ta. Tot ce e de reținut este faptul că materialele folosite au mare importanță, atât pentru ușurința procesului în sine, cât și pentru frumusețea rezultatului.
Surse foto: pexels.com, freepik.com, novacolor-romania.ro