Alegerea culorii pereților exteriori ai casei tale este una la fel de importantă ca cea legată de oricare alt detaliu al designului acesteia. Mai mult, impactul deciziei tale îi va viza și pe vecini și trecători, fiind de datoria ta să respecți linia stilistică în care pare a fi organizat întreg cartierul în care locuiești.
Chiar dacă, în aparență, o hotărâre concretă este aproape imposibil de luat, dată fiind variația de culori și de texturi disponibile pe piață, odată ce vei începe să iei în considerare o serie de factori extrem de importanți, vei observa că numărul variantelor reale pe care le ai va scădea considerabil. Dacă încă crezi că acest proces de ,,a da un chip” casei în care vei locui se rezumă doar la decorarea pereților exteriori ai acesteia, cu siguranță nu ai intrat încă în adevăratul proces de punere în practică a viziunii tale artistice care vizează designul exterior.
1. Culorile zugrăvelilor exterioare – mai mult decât o alegere cromatică
Atunci când decizi cărui producător de vopsea și cărei echipe de lucru urmează să le acorzi încrederea pentru a te ajuta să-ți materializezi proiectul viselor tale, este important ca alegerea ta să fie una cât mai documentată cu putință. Timpul trece repede, iar vremurile pe care omenirea le trăiește sunt din ce în ce mai pline de surprize. Drept urmare, cel mai probabil nu vei avea dispoziția de a repeta procesul de zugrăvire a zidurilor casei periodic. Alege inspirat și investește în produse calitative și o echipă de profesioniști încă de la început, pentru a evita situația în care casa ar căpăta un aspect deteriorat după doar o iarnă.
Rezistența la umiditate și trecerea timpului a vopselei
Din păcate, dată fiind poziționarea pe axa timpului a momentului zugrăvirii pereților exteriori, mulți dintre proprietarii caselor au o disponibilitate scăzută de a mai face eforturi și pentru identificarea variantei optime de vopsea care să servească acestui scop. Este și firesc, însă, acest ultim efort trebuie făcut pentru ca lucrarea finală să fie perfectă de la un capăt la altul și, mai ales, pentru ca aceasta să facă față cu brio factorilor degradanți precum mucegaiul. Pentru a-ți ușura misiunea, discută cu un consultant specializat despre componentele absolut necesare ale unei vopsele de exterior de calitate și alege în consecință.

Respectul pentru paleta cromatică a caselor vecine

Probabil ai observat disconfortul pe care îl creează orașele în care predomină lipsa grijii pentru respectarea unei linii stilistice clare în materie de arhitectură. Multe dintre zonele rurale și urbane din lume sunt afectate de tendința locuitorilor acestora de a fi individualiști, de a nu se supune niciunei reguli arhitecturale atunci când construiesc, vopsesc sau decorează clădiri de toate formele și dimensiunile imaginabile.

Din spirit civic și din dorința de a trăi într-un mediu armonios din toate punctele de vedere, inclusiv din cel estetic, discută cu câțiva specialiști în domeniu despre variantele cromatice care nu ar face notă discordantă cu restul caselor din aria în care locuiești.
Durabilitatea și caracterul ecologic al vopselelor – condițiile unui viitor curat
Alte două trăsături esențiale ale vopselelor pe care le alegi, atât pentru interiorul, cât și pentru exteriorul casei tale, sunt acelea ale durabilității și ale impactului minim asupra mediului. Fiecare pas pe care îl faci spre o viață mai ,,verde” este, poate, lipsit de însemnătate pentru tine, însă enorm de important pentru mama natură.
Caută să folosești majoritar materiale ecologice în procesul de construire și decorare a casei familiei tale și bucură-te de binele pe care îl faci copiilor și nepoților tăi, pentru șansa la un mediu sănătos pe care alegi să le-o acorzi.
2. Culoarea casei în exterior – care sunt cele mai populare alegeri
Odată ales producătorul vopselei potrivit cerințelor tale privind calitatea produsului, urmează partea ceva mai puțin tehnică, și anume cea de alegere a nuanței în care va fi vopsită casa ta și a celor dragi.
Bejul și griul – alegeri nemuritoare în materie de design exterior
Nuanțele de bej și cele de gri au fost, din cele mai vechi timpuri, utilizate pentru a da clădirilor un aspect exterior impunător, curat și pentru a crea impresia de rezistență structurală. La fel ca acum câteva decenii, și în prezent sunt foarte apreciate și utilizate pentru zugrăvitul exteriorului caselor paletele de culori terne, care dau un aer elegant și modern locuințelor pe care le îmbracă.
Mai mult, dacă țintești armonizarea unui interior minimalist cu un exterior pe măsură, alegerea cea mai bună în materie de culoare a zidurilor casei se încadrează în această gamă a culorilor șterse, de tipul albului lăptos, al variațiilor de gri și al nuanțelor de nude. Nu ești încă sigur de alegerea ta? Discută cu un specialist în artele vizuale pentru a primi un sfat sincer și îndrumarea de care ai nevoie.
Paleta cromatică inspirată din natură, o alegere care nu dă greș

Plăcută ochiului, ușor încadrabilă într-un cadru marcat de o prezență semnificativă a vegetației și inspirând ideea de cămin călduros, o casă vopsită în culori pământii, în albastru palid sau în nuanțe de verde sau galben poate fi parte dintr-o imagine de poveste.


Trebuie, totuși, să știi că nuanțele de albastru sunt cel mai adesea întâlnite în coloritul caselor situate pe malul apelor, în timp ce bejul și maroul, alături de variațiile acestora, sunt mai prezente în zonele mai reci, de munte. Verdele lime prăfuit și galbenul sunt cele mai versatile și vesele dintre culorile de pe piață, dezvăluind faptul că între pereții acelui cămin viețuiește o familie energică și fericită.
Combinațiile cromatice îndrăznețe, dar echilibrate

În topul preferințelor proprietarilor de case iubitori de frumos se situează și combinațiile de culori, acolo unde arhitectura clădirilor o permite sau poate chiar o impune. O serie de astfel de combinații de succes sunt:
- alb și albastru – creează un contrast îndrăzneț care poate fi dus în zona mediteraneană cu ușurință, potrivindu-se în special caselor din zonele mai calde;
- alb și gri închis sau chiar negru – o combinație elegantă, potrivit oricărei case moderne, mai ales celor situate în proximitatea zonelor urbane;
- alb lăptos și cărămiziu – pentru o casă cu aspect clasic, chiar vintage, potrivită familiilor și persoanelor nostalgice, care au o legătură puternică cu vremurile ce au trecut.
3. Armonizarea decorului exterior – despre arta de a alege vopseaua potrivită cu restul elementelor decorative ale curții tale
Procesul de amenajare a unui spațiu exterior estetic, care să îmbie la relaxare și care să transmită ideea de armonie, nu se încheie, sub nicio formă, odată cu zugrăvitul casei. Există o mulțime de alte elemente identificabile într-o majoritate covârșitoare a curților, care trebuie alese cu grijă pentru a nu strica echilibrul stabilit.
Textura corectă a vopselei – detaliu de finețe care va impresiona cei mai avizi cunoscători
În aparență un detaliu prea fin pentru a prezenta un interes real, textura vopselei este, în realitate, la fel de importantă ca nuanța acesteia. Aspectul fin, aproape neted al pereților exteriori este cel mai adesea utilizat pentru completarea unor case moderne, futuriste, care sunt amenajate în linii ample, curate, organice. O vopsea de exterior care capătă o textură mai degrabă aspră, rugoasă, neregulată, este, fără îndoială, de preferat pentru casele care nu abordează o gamă stilistică futuristă, ci, din contră, sunt proiectate într-un stil apropiat de cel rustic.
Curente arhitecturale iubite de designerii din ziua de astăzi – ce se mai recomandă în materie de design exterior
Unul dintre cele mai căutate și apreciate curente arhitecturale din ziua de astăzi este stilul bauhaus. Apărut în 1918 în Germania, acesta a depășit rapid granițele țării și a rezistat cu succes trecerii timpului, rămânând, de mai bine de un secol, unul dintre cele mai moderne stiluri arhitecturale. Acest curent stilistic prescrie utilizarea unui număr limitat de culori, majoritar alb, gri și negru. Construcțiile bauhaus au ca element distinctiv geometrizarea profundă a interioarelor și exterioarelor.

Un alt curent arhitectural care a căpătat destul de multă validare din partea designerilor este cel cottage. Caracterizat de un aspect asimetric, care amintește de stilul rustic fără a se confunda însă în substanța acestuia, stilul cottage cucerește mulți români de o perioadă considerabilă de timp. Coloristica unor astfel de case poate fi predominant una caldă.
Elemente adiacente de decor – cum să construiești curtea perfectă pentru tine și familia ta
Din nicio curte, indiferent de stilul în care aceasta este amenajată, nu trebuie să lipsească vegetația bogată. Poate cel mai important rol al unei curți este acela de a induce proprietarilor o stare de liniște, iar acest efect este adesea atribuit plantelor verzi. Mai departe de atât, restul elementelor de decor ale unei curți sunt determinate de linia pe care au mers interiorul și exteriorul casei. Dacă stilul casei este mai apropiat de unul romantic, utilizarea elementului de boltă și a tufelor de trandafir poate fi o variantă potrivită. Dacă, din contră, stilul abordat în proiectarea clădirii este unul mediteranean, atunci nu pot lipsi din curte ghivecele supradimensionate din ceramică, plantele verzi masive și o potecă pavată cu pietre.

Concluzia nu poate fi decât una: cu designul, fie el de interior sau de exterior, nu e de joacă! Înarmează-te cu răbdare și cu o echipă de profesioniști pe care știi ca te poți baza atunci când vrei să începi frumoasa, dar complexa călătorie și cu siguranță rezultatul va fi unul conform viziunii și dorințelor tale.
Surse foto: unsplash.com; shutterstock.com; pexels.com.