Cu o fațadă care nu are cum să nu iasă în evidență, casele mediteraneene sunt spectaculoase și au fost întotdeauna considerate moderne și rafinate. Totuși, de unde a venit acest stil? Care sunt caracteristicile sale principale? Poate fi realizat în orice țară? La toate aceste întrebări și la mai multe vei găsi răspunsuri mai jos!
Cuprins:
Casă în stil mediteranean – ce este acest stil?
Proiect de casă în stil mediteranean cu sau fără etaj – caracteristici
Casă în stil mediteranean – culorile predominante
Model de casă în stil mediteranean – idei de amenajare interioară
1. Casă în stil mediteranean – ce este acest stil?
Înainte de a începe să cunoști cât mai bine proiectele de case în stil mediteranean, trebuie să știi exact ce presupune această arhitectură și puțin din istoria ei. Acest aspect este foarte important, pentru că atunci când îți construiești și decorezi o casă într-un stil anume, este necesar să te identifici cu el, să îți spună ceva.
Așadar, trebuie să știi că majoritatea fațadelor de casă în stil mediteranean își au originile încă de la construcțiile cu chirpici, atât de cunoscute și în România, însă acestea sunt de tipul orașelor albe „pueblos blancos” din Spania. Atunci când spui casă mediteraneană spui, de fapt: acoperiș din teracotă, podea din țiglă roșie, culori neutre, mobilier de cea mai bună calitate, decorațiuni din fier forjat și un exterior plin de plante naturale. Spațiile din jurul caselor sunt cu totul spectaculoase, iar pentru proprietari reprezintă o adevărată mândrie. O astfel de locuință nu ar fi considerată mediteraneană fără exteriorul impresionant și piscinele tipice.
Astfel de locuințe sunt puternic influențate de arhitectura Spaniei și Italiei, dar și a altor țări europene așa cum sunt Grecia sau Franța. Conform celor mai cunoscuți arhitecți ai timpurilor, casele în stil mediteranean au început să domine pentru prima dată Statele Unite și restul Europei în secolul al XIX-lea. Acest lucru se datorează esteticii pe care o au, ce emană căldură și viață în aer liber, lucruri mereu asociate cu un stil de viață relaxat și cu bogăție.
Atunci când au devenit populare, arhitecții au căutat tot felul de soluții pentru a simplifica arhitectura acestor case, deoarece părea mult prea încărcată. Astfel, pereți exteriori cât mai minimaliști și în culori neutre aveau să se potrivească cu clima caldă și aridă din acea perioadă. Cu toate acestea, odată ce modernismul a venit la putere, arhitecții au încorporat din nou în designul casei forme istorice, pentru a se construi versiuni mult mai autentice ale structurilor originale.
Chiar dacă tendințele sunt trecătoare, o casă în stil mediteranean cu piscină este considerată întotdeauna la modă și continuă să fie una dintre cele mai iubite construcții de către oamenii de pretutindeni, mai ales pentru cei care trăiesc în locuri mereu calde. Desigur, acest lucru nu înseamnă că în România nu te poți bucura de o astfel de casă, însă ea trebuie adaptată condițiilor de trai și anotimpurilor. Ele se regăsesc cel mai des pe litoral.
Dacă analizezi o casă în stil mediteranean, îți dai imediat seama că estetica ei este minimalistă, aerisită și foarte romantică, pentru că face apel la simțurile privitorului. Nu poți trece pe lângă o astfel de clădire fără să rămâi profund impresionat. În mod normal, ea va avea pereți din stuc spectaculoși și acoperiș din țiglă rezistentă la foc, deoarece este special concepută pentru zonele cu risc de incendiu al vegetației. Astfel, devine practică și estetică în egală măsură. Nu este greu de înțeles de ce acest stil a trecut testul timpului și a rămas în tendințe.
Tot ceea ce este în exteriorul caselor, de la spațiile de joacă, până la cele de relaxare trebuie să fie într-o armonie totală cu interiorul. Plante înalte înconjoară terasele și arcade de iederă cățărătoare se văd de la depărtate, creând un loc primitor, care arată ca o destinație de vacanță. Pentru a obține acest efect, ai nevoie de o tencuială decorativă pentru exterior, care iese în evidență prin texturi naturale, dar și grijă față de mediu. Zidurile exterioare ale acestui stil sunt de multe ori văruite în nuanțe neuniforme de alb.
2. Proiect de casă în stil mediteranean cu sau fără etaj – caracteristici
Poate îți dorești o casă în stil mediteranean cu etaj, fără etaj sau cu piscină. Ei bine, înainte să te apuci de proiectul în sine, trebuie să cunoști cele mai importante caracteristici ale acestui stil, lucruri fără de care casele nu s-ar mai încadra în estetica propusă. O astfel de construcție este mai mult decât un vis pentru cei care apreciază spațiile simple, dar foarte elegante. Tocmai datorită acestor caracteristici, ele nu necesită modernizare, pentru că sunt mereu în tendințe.
Caracteristicile exteriorului casei mediteraneene
Exteriorul, așa cum este menționat și mai sus, va avea întotdeauna un acoperiș din țiglă roșie sau grena (de obicei din teracotă), dar și cărămidă sau stuc care sunt, de cele mai multe ori, vopsite în alb. De asemenea, detaliile precum fierul forjat, balcoanele, ușile colorate și sculptate și detaliile din piatră întregesc peisajul.
Există trei stiluri principale de case mediteraneene:
Italian –
casele sunt inspirate pe exterior de Renașterea Italiană, ceea ce le face să se deosebească prin coloane și arcade. Totuși, în interior, designul este rustic, cu mult lemn care încadrează tavanul, decorațiuni din argilă, plante foarte mari, podele din teracotă lucioasă și tencuială decorativă minerală, care dă impresia de adâncime vizuală. Aceasta este perfectă pentru casele mediteraneene pentru că te ajută să spui o poveste antică într-o manieră modernă, cu ajutorul texturilor naturale. Un perete de accent este tot ce ai nevoie pentru a da viață întregii case. Vopselele decorative sunt pe bază de argilă sau var, dar nu numai. Sunt și antibacteriene și ecologice, ceea ce le face perfecte pentru orice cameră. În continuare, adaugă covoare din fibră naturală, o canapea confortabilă de culoare neutră, textile multe și plante. Pentru contrast apelează la nuanțele tari, cum este albastrul, pentru arcade. Cromatica stilului este dulce și blândă, dar vibrantă. Folosește-te de culori calde, naturale, care aduc aminte de mare, răsăritul de soare, cer și plaje cu nisip.
Spaniol –
deși este foarte asemănător cu cel italian, stilul se diferențiază prin casele cu parter în stil mediteranean. Arhitectura colonială spaniolă este minimalistă, cu linii simple și, de cele mai multe ori, acoperișul este asimetric și înclinat. În cazurile excepționale când au două etaje, cel de sus are dimensiuni mult mai reduse decât cel de jos. În majoritatea cazurilor, aici există probleme cu lumina naturală, pentru că spațiile mici și intime necesită ferestre mai mici.
Modern –
aici vei găsi caracteristicile tradiționale ale caselor mediteraneene italienești și spaniole, însă cu un twist modern. Ce înseamnă acest lucru? Că arhitecții pun accentul pe comunicarea interior-exterior și se formează planuri deschise foarte spațioase, tipic americănești. Există și o contribuție majoră pe care grecii au adus-o acestui stil: coloanele și stâlpii de susținere ale galeriilor exterioare. Acel șir de arcade și de coloane care impresionează pe oricine, le este datorat grecilor. Arhitecții folosesc pentru designul pereților microciment, pentru că dă viață unor suprafețe fără îmbinări, omogene și uniforme. Acesta poate fi folosit chiar și pentru hotelurile în stil mediteranean, spații comerciale sau birouri. În orice încăpere redă o eleganță naturală, linii simple și curate.
Caracteristici exterioare:
- Fațade drepte, simetrice;
- Fațadă exterioară din stuc;
- Acoperiș de țiglă cu înclinare joasă;
- Ferestre și uși arcuite;
- Balcoane și grilaje din fier forjat;
- Grădini în stil european.
Caracteristici interioare
- Plan dreptunghiular;
- Tavane înalte;
- Mult lemn și plăci de teracotă;
- Interior aerisit;
- Culori neutre;
- Arcade înalte.
Acestea sunt principalele caracteristici ale caselor mediteraneene, însă trebuie să știi că ele se pot modela după gusturile tale. Important este să păstrezi aerul și atmosfera pe care o oferă o astfel de clădire.
3. Casă în stil mediteranean – culorile predominante
Dacă ești un fan al vieții luxoase, nu există un stil arhitectural mai potrivit pentru tine decât cel mediteranean. Aceste case îți amintesc de locuințele de pe litoral și de timpul petrecut în vacanță.
Paleta cromatică este extrem de importantă în acest stil de design, însă nu poți să dai greș, pentru că nuanțele sunt clasice. De exemplu, tonurile pe care le găsești la mare, ale nisipului și cerului, sunt exact tema pe care trebuie să o abordezi. Culoarea lavandei, nude-ul și galbenul sunt alte alegeri foarte bune.
Casele mediteraneene se bucură de o vopsea lavabilă de interior în culori neutre, dar calde, așa cum este auriu, bleu, bej și altele asemănătoare. Pentru contrast folosește cărămiziu, purpuriu, verde sau alte nuanțe care seamănă cu florile specifice climatului.
În această amenajare este indicat să eviți folosirea unor culori intense așa cum este roz sau roșu. Desigur, dacă ai o echipă de designeri care pot scoate aceste nuanțe în evidență fără să deranjeze, nu există interdicții. Ia în considerare tot ce este natural, tot ce îți aduce aminte de mare, de nisipul auriu, de briza mării sau răsărit, așa cum s-au folosit și în proiectul Calcecruda.
În exterior se folosește adesea albul, însă poți să mizezi și pe culori mai vesele, ca cele pastelate. Este întotdeauna nevoie de o paletă cromatică foarte luminoasă care să fie în armonie cu natura din exterior. Nu poți da greș cu una dintre vopselele decorative de exterior. Acestea au proprietăți anti-alge, antibacteriene și anti-mucegai. În plus, sunt foarte rezistente, ecologice și oferă un plus de eleganță casei, pentru că reușesc să o scoată în evidență.
4. Model de casă în stil mediteranean – idei de amenajare interioară
Designerii de interior spun că este cel mai bine să mizezi pe un aspect interior cât mai discret. De asemenea, simetria este o caracteristică importantă a acestui stil și arată frumusețea lui într-o manieră elegantă. Această simetrie poate fi evidențiată prin seturi de mobilier, canapele și fotolii, scaune cu mese și multe altele.
Este indicat să folosești același model de pardoseală în toată casa, pentru a-i oferi un aspect cât mai unitar. Poți merge cu această idee chiar și în exterior. Atunci stilul mediteranean modern va ieși în evidență. De asemenea, arcadele interioare sunt extrem de populare.
Dacă vrei să folosești lemn, orientează-te către cel de culoare închisă cum este nucul sau cireșul. Aceleași indicații le oferă specialiștii și pentru mobilier. Aceste piese sunt adevărate opere de artă, lustruite, cu modele bogate și destul de joase față de mobila clasică. O astfel de alăturare cu pereții texturați va forma un cadru primitor și o atmosferă caldă. De asemenea, peretele de accent este foarte căutat pentru că oferă acel factor wow.
Așadar, stilul mediteranean este reprezentat de o arhitectură predominant italiană și spaniolă și se evidențiază prin naturalețea sa. Vorbim despre culori vibrante, elemente naturale decorative care au legătură cu plantele și florile, decorațiuni rustice, texturi diverse și piese de mobilier decorative. Dacă îți dorești o astfel de locuință, ia în considerare sfaturile și ideile de mai sus!
Surse foto: Unsplash.com, Novacolor-romania.ro