Minimalismul este un curent ce a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, atât în arhitectură şi design interior, cât şi în modă, alimentaţie sau stil de viaţă. Stilul minimalist pune accent pe simplitate, linii curate, clare de design şi lipsa pieselor de mobilier sau decoraţiunilor încărcate. Design-ul minimalist se poate aplica atât la interioare, cât şi la mobilă, haine sau gadget-uri, practic aproape orice produs poate avea un astfel de design. Curentul minimalist îşi are originile în Statele Unite, mai exact în New York-ul anilor ‘60. Acesta a apărut prima oară în artă şi în galeriile de artă, iar mai apoi în muzică, având ca numitor comun o abordare plină de simplitate. Minimalismul în designul interior a devenit popular odată cu anii 2000, atât în Statele Unite, cât şi în Europa, mai ales în ţările nordice. În ziua de astăzi,vei găsi stilul minimalist în design-ul interior al multor case, apartamente, hoteluri, chiar şi birouri sau magazine. Amenajările interioare minimaliste au câteva avantaje imbatabile, printre care întreţinerea uşoară, dar şi faptul că se pot mula pe orice tip de buget. Dacă îţi doreşti să abordezi stilul minimalist în apartament, casă sau în afacerea ta, am pregătit pentru tine un mic ghid care să îţi fie de folos:
Cuprins:
Stilul minimalist în amenajările interioare: ce presupune
- 1.1 Principiile stilului minimalist
Design în stil minimalist: avantaje
1. Stilul minimalist în amenajările interioare: ce presupune
Minimalismul este despre simplitate, esenţa şi funcţionalitate. Mai exact, o încăpere amenajată minimalist va fi aerisita, 100% funcţională şi nu va conţine niciun fel de element fără un rol bine stabilit. Iată care sunt caracteristicile prinicipale ale acestui stil de amenajare:
Simplitate. Minimalismul este la bază despre simplitate, atât la capitolul finisaje, cât şi la capitolul piese de mobilier şi decoraţiuni. Stilul minimalist pune accent pe fiecare piesă ca fiind originală, unică pentru respectivul spaţiu şi cu un scop bine definit. Desigur, simplitatea tine şi de gusturile fiecăruia. Ceea ce pentru o persoană poate apărea ca simplu, pentru alta poate da impresia de spaţiu gol. În acest sens, amenajările interioare minimaliste pot fi flexibile, însă până într-un anumit punct. Dacă vei alege o mulţime de decoraţiuni, combinaţii de culori contrastante, texturi diverse, de la catifea la la glitter, atunci este foarte probabil să te îndepărtezi de acest tip de design.
Cromatica mono. Minimalismul are ca elemente centrale culorile neutre, precum nuanţele de gri, bej său alb. În anumite cazuri, pot exista mici pete de culoare sau inserţii de nuanţe pastelate, însă niciodată nu vei putea să creezi un design minimalist folosind combinaţii de culori puternice, contraste extravagante sau să foloseşti glitter ori culori metalice. De ce se axează minimalismul pe monocromatism? Ei bine, ideea acestuia este de a reduce fiecare spaţiu şi obiect la esenţa şi rolul său, de aceea culorile simple, inspirate de natură sunt cea mai bună alegere.
Spaţii curate, deschise şi pline de lumină. Stilul minimalist pune accent pe linii curate, care nu încarcă şi nu sufoca privitorul, pe spaţii deschise şi pe multă lumină naturală. De aceea, dacă îţi doreşti un design în acest stil este o idee bună să nu te gândeşti foarte mult la compartimentare, ci mai mult la cum poţi deschide spaţiile şi să le integrezi armonios unul cu celălalt. Bineînţeles, contează foarte mult ce nevoi ai şi ce îţi doreşti de la casa ta. Unele persoane îşi vor dori cât mai multe încăperi, spaţii de depozitare închise şi chiar o bucătărie închisă. Acest lucru este normal şi nu înseamnă că nu poţi integra elemente minimaliste într-o astfel de amenajare. Pe de altă parte, esenţa stilului minimalist este despre open space şi lumina naturală. Dacă vrei să adopţi un astfel de design că la carte, cauta să deschizi cât mai mult spaţiile de care dispui, încearcă să pui accent pe ferestre şi să obţii cât mai multe surse de lumină naturală, dar şi eviţi dezordinea şi aglomerarea de orice fel.
Numai lucruri esenţiale. Această trăsătură se aplică stilului minimalist indiferent de domeniul în care acesta se foloseşte. Spre exemplu, dacă este vorba de haine, un stil minimalist înseamnă linii curate, simple, piese puţine şi o garderobă capsula. O garderobă capsula înseamnă 10,20 sau 30 de haine, pe care le poţi combina în orice fel pentru a obţine ţinute potrivite stilului tău, potrivite evenimentelor la care participi şi anotimpurilor din zona în care locuieşti. Acest lucru se aplică şi în cazul design-ului interior. Dacă îţi doreşti să adopţi acest stil în casa ta, fiecare obiect sau piesa de mobilier ce nu are un rol bine stabilit trebuie să plece. Pentru acest lucru este posibil să fie nevoie să începi cu o listă a lucrurilor de care ai cu adevărata nevoie. S-ar putea să fie o surpriză să descoperi că peste jumătate din tot ceea ce se afla într-o casă de om nu este deloc necesar, ci mai degrabă inutil. Dacă te gândeşti la alegerea unor decoraţiuni, acestea pot să îşi găsească locul în amenajarea minimalista, însă nu trebuie să fie ample, ci trebuie să se încadreze în limitele stilului, să aibă linii curate, simple şi să aibă o însemnătate pentru spaţiul în care se afla.
Accent pe creaţie. Minimalismul nu este despre a face curat în toată casa şi a păstra o canapea, un pat, un dulap şi o masă. Acesta are nevoie să aibă un sens, o direcţie şi o esenţă, care poate varia de la casa la casă şi de la creator la creator. Casa ar trebui să te reprezinte şi să fie un loc unde îţi încarci bateriile, îţi găseşti inspiraţia şi liniştea. De aceea, un design minimalist trebuie să reprezinte ceva pentru tine, nu să fie doar o alegere de a deţine mai puţine lucruri. Fiecare obiect şi alegere a finisajelor în stil minimalist au ca scop crearea unei armonii, dar şi scopul de a fi relevante pentru tine. Chiar dacă minimalismul se poate descrie ca “less îs more”, acesta nu are la baza ideea de a scăpa de ce e în plus, ci mai degrabă de a alege conştient doar ceea ce este necesar său înseamnă ceva pentru tine.
1.1 Principiile stilului minimalist
Minimalismul în design-ul interior are câteva principii de bază, pe care le poţi folosi atunci când vrei conturezi o astfel de amenajare:
- Investeşte în calitate. Chiar dacă minimalismul este despre mai puţin, acest lucru nu înseamnă că nu se doreşte o amenajare durabilă, obiecte de calitate şi finisaje rezistente în timp. Atunci când pui în practică o amenajare minimalista, investeşte pe cât posibil în calitate, altfel este posibil să te trezeşti cu o casă care arata pur şi simplu neterminată sau cu decoruri din care simţi mereu că “lipseşte ceva”. Spre exemplu, într-o sufragerie în stil minimalist, este o idee bună să ai surse de lumină calitativa şi accesorii pentru luminat asemenea, dar şi să investeşti într-o canapea premium sau luxury şi o măsuţă de cafea asemenea. Aceste câteva elemente vor fi suficiente, însă design-ul şi calitatea lor vor da viaţa camerei. Dacă ai un buget mediu sau mic, poţi să optezi în continuare pentru stilul minimalist, însă încearcă să optezi pentru cel mai bun raport calitate-pret, să observi detaliile pieselor pe care le alegi şi să mergi mereu pe varianta cu cel mai simplu, curat şi aerisit design.
- Alege materiale diverse. Minimalismul nu este despre culoare, deoarece cel mai des se folosesc nuanţe neutre, de la bej şi până la pasteluri, însă poate fi despre texturi şi materiale. Dacă păstrezi liniile de bază ale acestui stil de amenajare poţi să te joci cu texturi precum sticla, panza sau lutul şi chiar să integrezi câteva texturi neobişnuite în alegerea finisajelor. Pentru podele poţi încerca ciment decorativ de interior, iar pentru pereţi vopsea decorativă de interior, pe care o poţi folosi împreună cu şabloane pentru un aspect deosebit.
- Găseşte o piesă centrală. Piesele dintr-o amenajare minimalista sunt puţine, însă poţi alege una care să se remarce printr-un design aparte. Desigur, această piesă trebuie să aibă şi ea la bază un design simplu, linii curate şi culori neutre, însă poţi alege ceva puţin mai futurist, cu inserţii speciale sau cu o însemnătate aparte pentru tine.
- Include artă. Minimalismul a pornit de la artă şi o include de multe ori în design-ul interior. Dacă iubeşti artă este o idee bună să incluzi astfel de piese în decorul minimalist din casa ta. Poate fi vorba despre un tablou, o scluptura, fotografie, discuri de vinil, mai exact orice respecta într-o oarecare măsură principiile minimalismului şi îţi trezeşte inspiraţia. Nu este necesar să pui o mulţime de piese de artă sau să pui câte o piesă în fiecare cameră, nu uita că acest stil este despre funcţionalitate şi esenţa.
- Simplitate când vine vorba de piesele de mobilier. Piesele de mobilier minimaliste sau dintr-un decor minimalist au şi ele la baza simplitate. Nu alege canapele într-o mulţime de culori, cu inserţii şi accesorii diverse, nici etajere sau biblioteci pe care să le umpli cu obiecte ce nu îţi sunt 100% necesare. Axează-te pe design-ul mobilierului, pe materialul din care aceasta este realizată şi mai puţin pe combinaţii extravagante.
Lumină ca decoraţiune. Atunci când simplitatea sta la bază, lumina va deveni un aspect foarte important. Alege instalaţii de lumină calitative şi corpuri de iluminat cu design simplu, dar eficient. Te poţi folosi de diverse trucuri atunci când vine vorba de iluminat, de la mici reflectoare şi până la benzi LED.
2. Design în stil minimalist: avantaje
Stilul de amenajare minimalist are mai multe avantaje atunci când decizi să îl adopţi pentru o cameră sau pentru întreaga casă:
Nu se demodează uşor. Liniile simple, accentul pe spaţii deschise şi lumina au fost dintotdeauna în trend. Dacă vei căuta exemple de decoruri minimaliste din anii ‘70 sau ‘80, vei vedea că în proporţie mare acestea sunt în continuare de actualitate. Astfel, când alegi să decorezi casa în stil minimalist poţi să păstrezi amenajarea pentru o perioadă îndelungată de timp.
Se poate adapta la orice tip de buget. Simplu, curat şi fără obiecte inutile, acestea sunt principalele caracteristici ce definesc stilul minimalist, iar vestea bună este că aceste caracteristici se pot mula pe orice tip de buget. Desigur, calitatea este importantă aşa că îţi vei dori să optezi pentru materiale durabile şi să acorzi atenţie liniilor de design.
Îţi poţi folosi inspiraţia. Minimalismul se poate baza pe inspiraţie şi creativitate, chiar dacă nu foloseşti prea multe piese. Ba chiar din contră, îţi va fi mai uşor să te joci cu ideile tale atunci când ai un puzzle cu mai puţine piese. De asemenea, acest stil nu înseamnă un decor simplu şi atât, ci se poate personaliza în funcţie de spaţiu, proprietar şi ideile acestuia.
Poţi să te ocupi chiar tu de finisaje. Pentru un decor minimal poţi să te ocupi chiar tu de finisaje dacă nu îţi doreşti ca acestea să aibă texturi speciale sau nu vrei să faci combinaţii inedite de produse şi materiale. Optează pentru vopsea lavabila de interior în nuanţe de alb, bej sau gri, iar pentru podele poţi alege parchet sau gresie. Materialele sunt esenţiale în decorul minimal, indiferent de bugetul de care dispui. Investeşte în calitate pentru a te putea bucura de design-ul casei tale pentru cât mai mult timp şi a evita renovările dese care îţi consuma timp şi energie.
Stilul minimalist este din ce în ce mai popular, nu numai ca stil de viaţă, în care accentul se pune pe esenţial şi pe renunţarea la tot ceea ce nu aduce beneficii, ci şi ca stil arhitectural, de amenajări interioare sau stil vestimentar. Dacă îţi doreşti o casă în stil minimal inspiră-te din ideile de mai sus pentru a crea un spaţiu care să te reprezinte, dar să păstreze esenţa sănătoasă a acestui curent şi anume funcţionalitatea, simplitatea şi deschiderea. Alege piese de calitate, acorda atenţie surselor de lumină şi fereşte-te de obiceiul de a încărca spaţiile cu obiecte care nu îţi folosesc.
Sursa foto: Pexels.com