Iluminarea unui spațiu întunecat este una dintre cele mai comune provocări atunci când vine vorba de designul unei camere. Deși o renovare majoră poate fi o soluție, din fericire, dărâmarea zidurilor sau schimbarea dimensiunilor ferestrelor nu sunt singurele opțiuni. De fapt, există trucuri infailibile pe care profesioniștii le folosesc pentru a adăuga lumină în spațiile întunecate. De la vopsirea tavanului, până la adăugarea de vopseluri din minerale, află în acest articol câteva trucuri care să te ajute să obții efectele dorite!
Cuprins
- Camere luminoase – trucuri pentru a oferi mai multă lumină casei tale
- Culori pentru camere luminoase – ce tipuri de vopsele să folosești pentru a obține efectul dorit
1. Camere luminoase – trucuri pentru a oferi mai multă lumină casei tale
Iluminatul joacă un rol major în atmosfera unei camere și poate afecta chiar starea de spirit. Dar ce poți face dacă încăperea are puține ferestre sau chiar nu are deloc? Sau spațiul este foarte mic și oferă o senzație de înghesuială? Aceste idei ușoare de decorare te vor ajuta să luminezi instantaneu o cameră, fără să renovezi toată casa:
- Apelează la iluminatul LED
Dacă încă folosești becuri cu incandescență, ia în considerare înlocuirea acestora cu LED-uri. Acestea sunt durabile și foarte eficiente din punct de vedere energetic, oferind în același timp o ambianță primitoare și iluzia de spațiu într-o încăpere. Poți seta luminile pe o nuanță albăstruie sau turcoaz pentru a te energiza dimineața, iar apoi poți folosi o lumină caldă seara, pentru a te duce la somn cu o stare de relaxare.
- Decorează cu plante
Plantele sunt benefice în orice colț al casei – acestea aduc lumină naturală și viață în orice cameră, dar și o senzație de spațiu aerisit. De asemenea, nu uita că plantele vin și în culori diferite, așa că încorporarea lor în decorul tău poate fi o sarcină simplă și la îndemână.
- Adaugă oglinzi
O oglindă permite luminii să pătrundă în toate colțurile camerei, făcând zona să pară mai luminoasă, dar și spațioasă. Dacă vrei să oferi o notă artistică, poți alege o oglindă cu un design atractiv, în culori aprinse, sau una elegantă, cu o ramă aurie sau de bronz. Agățarea unei oglinzi în partea opusă a ferestrei poate umple spațiul cu lumină naturală.
- Schimbă culoarea pereților
Primul lucru pe care dorești să-l faci atunci când cauți să luminezi o cameră este să schimbi culoarea pereților. De multe ori, o cameră pare mai întunecată, deoarece pereții sunt vopsiți într-o culoare prea închisă. În loc să schimbi complet schema de culori, ia în considerare utilizarea unei nuanțe mai deschise sau decorarea peretelui opus ferestrei cu vopseluri minerale. De exemplu, dacă peretele este gri închis, acesta poate fi înlocuit cu un gri deschis, ceea ce va deschide camera și va oferi un efect de luminozitate și spațiu.
2. Culori pentru camere luminoase – ce tipuri de vopsele să folosești pentru a obține efectul dorit
Să luminezi o cameră întunecată și mohorâtă este întotdeauna o provocare atunci când te muți într-un spațiu nou sau decizi să renovezi. Acest lucru este valabil mai ales dacă locul respectiv este lipsit de ferestre mari pentru a permite pătrunderea luminii naturale. Din fericire, există mai multe modalități ușoare de a-ți decora casa sau biroul pentru a oferi lumină și o senzație de spațiu deschis. Iată care sunt acestea:
- Nuanțe aprinse
Adăugarea unor motive și teme în culori vibrante va ridica starea de spirit și va schimba radical aspectul spațiului respectiv. Un perete văruit în nuanțe îndrăznețe de galben și turcoaz sau o combinație de albastru și crem ar putea crea o atmosferă caldă și primitoare, ideală pentru spațiile mici sau întunecate.
- În culorile soarelui
Unul dintre cele mai comune trucuri folosite de experți pentru a face un spațiu întunecat să se simtă mai luminos, este să aducă nuanțele soarelui la interior, prin vopsea roșie, galbenă sau portocalie. Tencuiala venețiană Marmorino, un finisaj mineral pe baza de oxid de calciu, poate oferi pereților tăi un aspect neted și un efect de satin, ceea ce îl face ideal pentru a fi acoperit de culori deschise, inspirate din natură. Mai mult, nuanțele de galben și roșu aduc un plus de veselie și energie camerelor, iar mai multe studii arată că ajută la susținerea stării de bine. Luminozitatea acestor nuanțe este recomandată mai ales în camera de zi și la exterior. De asemenea, galbenul creează un aspect jucăuș, dar modern și urban, pentru o bucătărie.
- În culorile cerului
Văruirea tavanului cu un albastru deschis, inspirat de culorile unui cer azuriu și tropical, poate crea o iluzie optică ce va oferi camerelor un aspect deschis și spațios. Adesea folosite de către saloanele de spa și stațiunile balneare, nuanțele de albastru deschis și turcoaz sunt cele mai potrivite pentru vopsirea băilor și dormitoarelor, deoarece creează o senzație de calm și relaxare. Atunci când acestea au finisaje mate, precum cele din colecțiile noastre Celestia și Tuscania, și sunt combinate cu un alb pur, pot oferi un sentiment de prospețime, claritate și curățenie locuinței tale.
- Cu motive metalice
Pentru cei care doresc un look vintage sau industrial, vopselele cu finisaj metalic sau efecte oxidante sunt alegerile ideale în acest sens. Încorporarea motivelor strălucitoare, aurii, argintii sau cu aspect de bronz, este o modalitate ușoară de a transforma un spațiu întunecat și fără vitalitate într-unul mai vesel și plin de personalitate. Nuanțele din colecțiile noastre Eclat, Metallo și Swahili au un mod aparte de a reflecta lumina și de a oferi un vibe luxos oricărei camere.
- Alb și crem
Cu cât culoarea pereților este mai deschisă, cu atât va reflecta mai multă lumină. Dacă pereții sunt în nuanțe neutre, poți vopsi tavanul într-o nuanță mai light – acest truc ajută lumina să pătrundă și în restul camerei. Designerii folosesc adesea albul pentru a face camerele să pară mai mari și mai spațioase. Pentru a evita efectul neprietenos al camerelor vopsite complet în alb, poți adăuga elemente în culori pastelate, precum tablouri, perdele sau covoare. Poți încerca tencuiala decorativă Dune, în nuanțe de alb și argintiu opac, pentru un efect vizual impresionant de lumini și accente strălucitoare.
În cele din urmă, este important ca o cameră să aibă un echilibru între lumină și întuneric, pentru a crea puncte de interes care să confere senzația de spațiu și aerisire unei camere. Unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare atunci când vrei să ai parte de camere mai luminoase este culoarea vopselei. O cameră înviorată cu nuanțe inspirate din natură, cu pereți cu motive metalice sau pur și simplu văruiți în alb, poate aduce oricând un plus de sofisticare și luminozitate casei tale, dar și un design care cu siguranță va fi lăudat de toți cei care îi vor trece pragul.
Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com, Unsplash.com, Pixabay.com