Camera de zi este una dintre cele mai importante încăperi din casă, iar dacă acest spațiu nu este unul foarte generos, sarcina amenajării acesteia poate deveni puțin dificilă. Cu cât mai puțin spatiu există, cu atât fiecare element care se regăsește în acea zonă devine extrem de important. Fiecare element poate transforma un loc mic și anost în sufletul casei, în orice moment. În funcție de preferințele personale, poți avea parte de un living aerisit și, în aparență, mai generos decât este el de fapt, ori poți avea un spatiu plin de decorațiuni, dar și de stil. Cu puțină creativitate și cu mintea deschisă, orice este posibil. Dacă ești interesat de aceste aspecte, acest articol va oferi detalii despre cum poți amenaja un living mic folosindu-te de cromatică, decorațiuni, lumină și mobilă.
Cuprins:
1. Amenajarea unui living mic
1.1. Amenajarea unui living mic și îngust
1.2. Amenajarea unui living mic și elegant
1.3. Amenajarea unui living mic modern
1.4. Amenajarea unui living mic shabby-chic
2. Idei pentru amenajarea unui living mic – importanța cromaticii
3. Amenajarea și decorarea livingului dintr-un apartament mic – cum valorifici spațiul utilizabil?
1. Amenajarea unui living mic

În ziua de azi, cu cât mai mult spațiu ai în casă, cu atât este mai convenabil pentru țoață lumea. Cu toate acestea, unele dintre cele mai bine-poziționate apartamente au, deseori, unele camere mai mici. Acesta nu este un motiv de îngrijorare, deoarece un spațiu mic poate fi la fel de, dacă nu chiar mai interesant decât unul generos. Printre elementele cele mai importante pe care trebuie să le ai în vedere se numără culoarea pereților, tipul mobilierului folosit, sursele de lumină și restul combinațiilor cromatice dintre ele.
Fie că iți place stilul clasic ori cel baroc, fie că ești mai nonconformist și vrei să amenajezi spațiul într-un stil industrial ori, de ce nu, steampunk, e important să tii cont de câteva aspecte: culori, lumină, mobilă și decorațiuni.
1.1. Amenajarea unui living mic și îngust

Pentru a amenaja corespunzător un living mic și îngust, îți trebuie ceva mai multă răbdare decât în alte cazuri. Un aspect ce se poate dovedi a fi problematic va fi mobila. În aceste cazuri, piesele cu picioare înalte ori piesele amplasate în perete sunt cele mai indicate. De asemenea, utilizarea unor piese multifuncționale va fi de ajutor pentru a nu aglomera locul inutil.

Un spatiu îngust are nevoie de multă lumină și de pereți monocromi și rafinați. În funcție de stilul pe care vrei să îl abordezi, vopseaua va fi diferită.
Stilul clasic

Fie că ești un fan al vopselei decorative de interior, fie că preferi tapetul, pentru un living mic și îngust în stil clasic, culorile ideale pentru pereți sunt cele neutre sau deschise, în nuanțe de alb, crem, bej, gri, maro ori culori pastelate.
Acest stil pune preț pe piese de mobilier funcționale, nu doar decorative, cu linii drepte, fără ondulații ori artificii. Dacă alegi un tapet pastelat sau deschis la culoare, poți alege un mobilier din lemn masiv ori din materiale rafinate. Cu toate acestea, deoarece o încăpere în stil clasic trebuie să fie funcțională, poți opta pentru o atmosferă ușor sumbră ori solemnă.

Luminozitatea joacă un rol important în spatiile înguste, așa că, dacă ferestrele nu sunt pe lungimea și lățimea unui întreg perete, poți aduce o notă elegantă prin candelabre ori lustre cu brațe lungi și ample ori unele ornate cu diverse pietre și cristale. De asemenea, arta nu poate lipsi de pe pereții unui living clasic. Dacă alegi să folosești o vopsea lavabilă de interior în tonuri deschise, îți poți etala colecția de picturi fără să încarci locul prea mult.
Stilul baroc
În sine, acesta este un spectacol, iar livingul este scena. Dacă îți plac provocările, acesta poate fi cel potrivit pentru tine. În majoritatea cazurilor, stilul baroc vă fi regăsit în săli mari ori în încăperi generoase, cu tavane înalte și loc suficient pentru etalarea pieselor decorative, dar nu este imposibil de realizat nici într-un spatiu mic și îngust. Cu puțin mai multă atenție la amplasarea și la dispunerea mobilei, stilul baroc poate deveni realitate.
În cadrul acestui stil, paleta cromatică utilizată pe pereții interiori are o importanță aparte, iar opțiunile cele mai potrivite sunt albul ori cremul cu accente aurii. Astfel, ideea de grandoare și rafinament este realizabilă și într-un spatiu mic, fară a-l face să pară dizgrațios.
Pentru piesele de mobilier, nuanțele potrivite sunt cele cărămizii ori albastre, dar pentru un plus de luminozitate, poți opta pentru nuanțe de alb cu accente subtile de auriu. În stilul baroc, liniile pieselor de mobilier sunt curbate și arcuite, iar decorațiunile sunt menite să adauge un aer aproape regal încăperii. Cu toate acestea, pentru un spațiu limitat, accentul va fi pus pe canapea ori pe un divan special din punctul de vedere al formei.
Stilul industrial
În prezent, el este apreciat de persoanele care nu vor să se conformeze, care nu au timp de pierdut și care își doresc ceva cât se poate de puțin complicat în casă. În trecut, stilul industrial a apărut natural pe la finalul anilor ’60, că urmare a transformării fabricilor în spații de locuit. Fiindcă nu se puteau face mari modificări, noii locatari au încercat, astfel, să se folosească de locurile puse la dispoziția lor, chiar dacă acestea aveau o formă ceva mai brută.
Unul dintre elementele principale ale acestui stil are în vedere vizibilitatea elementelor ce țin de structură, astfel că țevile ori cimentul sunt neacoperite. Fiind convenabil spațiilor deschise, dacă ai un living îngust, îl poți separa de restul casei prin diverse etajere, o bibliotecă realizată din țevi, printr-un covor minimalist ori un mic paravan.
Culorile utilizate cel mai des în stilul industrial sunt neutre și naturale, dar ușor calde. Astfel, poți începe prin folosirea microcimentului ori cimentului decorativ în nuanțe de gri ori cărămiziu, iar mobila poate fi simplistă, din lemn de calitate superioară ori metal inoxidabil. În cazul elementelor decorative, e recomandat să se păstreze aceeași gamă de materiale, astfel că un ceas de perete ori diverse comode ori scaune cu picioare metalice pot transforma întreaga încăpere.
Stilul Steampunk
Dacă îți dorești să duci mai departe stilul industrial, cel steampunk îți va da un plus de mister. Fiind inspirat de epoca victoriană și de stilul gotic, acesta utilizează metalul și o paletă cromatică axată pe nuanțe de cupru și de bronz. În acest fel, dacă te gândești să folosești pe pereți o vopsea metalică de interior, iar în rest să adaugi elemente din catifea, lemn masiv ori metal, ești pe drumul cel bun.
Pentru livingurile unde lumina naturală reprezintă o problemă, stilul steampunk va transforma acest inconvenient în ceva intenționat. Cu decorațiuni care amintesc de perioada Revoluției Industriale, lumina venită de la lămpi și lustre atent poziționate prin întreaga încăpere va accentua caracterul intenționat al lipsei de ferestre.
1.2. Amenajarea unui living mic și elegant

Pentru un living elegant, ai nevoie de puțină creativitate, deoarece poți obține acest efect în aproape orice stil ți-ai decora casa. Fie că vrei să adopți elemente specifice stilului burghez, fie că îți cauți inspirația în natură, eleganța vine atât din combinația culorilor și texturilor ori materialelor folosite, cât și din dispunerea mobilei ori decorațiunilor.


Caracterul vast al conceptului de eleganță îți oferă șansa să îți pui amprenta, personalizând încăperea în cel mai rafinat mod cu putință. Poți alege o canapea ori câteva fotolii din piele ori din lemn masiv, mese și blaturi din marmură ori din metal și vopsea decorativă metalică de interior de calitate superioară.
1.3. Amenajarea unui living mic și modern

În designul interior, modernismul reprezintă respingerea oricăror obiecte decorative inutile. Simplitatea unei încăperi moderne și creșterea spațiului utilizabil sunt favorizate de multe persoane care, de cele mai multe ori, își doresc o casă aerisită și minimalistă.
Caracterizat prin linii clare, concise și curate, modernismul pune accent pe ideea de spatiu, de curățenie și de funcționalitate. În cazul acestui stil, orice loc de depozitare va trebui să fie gândit astfel încât să nu fie la vedere, iar diversele decorațiuni și ornamente să fie reduse la minimum, dacă nu pot fi eliminate complet. Modernismul înseamnă și o luminozitate puternică, astfel că, dacă nu ai ferestrele generoase, un sistem de iluminare prin benzi led, aplice ori lustre cât mai dreptunghiulare și cât mai mici este opțiunea potrivită.
Pentru stilul modern, paleta cromatică poate fi destul de monocromă, în nuanțe deschise, dar dacă îți dorești și o pată de culoare, încearcă o vopsea metalică de interior pe unul dintre pereți, pentru a oferi impresia unui spațiu mai generos prin jocurile de lumini favorizate de folosirea ei.


1.4. Amenajarea unui living mic și shabby-chic

Stilul chic ori shabby-chic are la baza ideea de confort și încearcă să creeze un spatiu primitor și cozy. Putând fi privit dintr-o mulțime de perspective, această abordare elegantă, dar și „folosită” ori „uzată” (shabby), folosește elemente din mai multe stiluri bine definite. Astfel, poți face combinații între decorațiunile eclectice, tapetul într-o nuanță neutră și mobilierul rustic. De asemenea, poți aborda și elemente care te duc cu gândul la o cabană ori la natură, spre exemplu, modele florale pentru anumite piese de mobilier.
Termenul shabby se referă la decorațiunile vintage, nu la cele vizibil uzate, astfel că neglijența caracteristică acestui stil este intenționată. Deoarece are la bază noțiunea de romantism, paleta de culori potrivită acestui stil este formată din pasteluri, așadar, cu o vopsea lavabilă de interior în nuanțe de verde deschis, crem, roz ori albastru ori cu un tapet în aceeași gamă cromatică, jumătate din ceea ce înseamnă shabby chic este gata. Dacă vrei mai mult chic și mai puțin shabby, mobila pe care o vei folosi poate să fie în stil baroc, dar în culori deschise. De asemenea, deoarece are la origine și conceptul de cottage, deci de căbănuță din natură, poți decora livingul cu plante și flori.




2. Idei pentru amenajarea unui living mic – importanța cromaticii

Pentru a evita o atmosferă haotică și deranjantă, este necesar să acorzi atenție cromaticii din livingul tău. Fiind o încăpere în care îți vei petrece mult timp, atât singur, cât și împreună cu alte persoane, aceasta trebuie să fie coezivă, indiferent de câte culori alegi să folosești. Culorile nu numai că influențează starea de spirit, dar pot influența și percepția, iar în cazul unui living mai puțin generos, pot deveni cheia prin care creezi spatiu acolo unde nu e. Folosindu-te de fiecare element structural din casă, poți folosi o culoare dominantă pe pereți, una secundară pentru elementele de mobilier din zona respectivă și o a treia pentru restul obiectelor de decor. Astfel, primul pas constă în alegerea unei culori potrivite pentru pereți. Această nuanță va da tonul pentru restul procesului de amenajare.
Ce opțiuni ai la dispoziție?
Pentru început, este important să știi că poți apela la vopseaua lavabilă de interior, vopseaua decorativă metalică, tapet ori la cimentul decorativ de interior, printre altele.
Vopseaua lavabilă de interior – această opțiune poate fi, în funcție de preferințele tale, fie cea finală, fie o bază pentru alte finisaje decorative.





Vopseaua decorativă metalică de interior – dacă ești adeptul rafinamentului, acest tip de vopsea poate oferi încăperii tale un aer unic și sofisticat. Este foarte potrivită pentru spațiile mici, iar datorită granulelor metalice, rășinilor și aditivilor speciali din componența ei, atât manevrabilitatea, cât și efectul final vor fi pe gustul celor ce își doresc unicitate și rafinament în casele proprii.




Cimentul decorativ – o variantă pentru cei care vor să se joace cu spațiul pe care îl au la dispoziție și să creeze designuri versatile. Poți duce livingul într-o altă epocă ori într-o altă zonă geografică decât cea în care te afli cu diferitele tipuri de microciment de interior. În funcție de preferințele tale, poți realiza finisaje baroc, retro ori clasice.




Tapetul – dacă dorești să nu te complici cu prea multe straturi ori prea multe idei, poți opta pentru tapet de diferite nuanțe și modele. Fie că vrei lux și modele opulente, fie că îți dorești simplitate și rafinament, variantele de la NovaColor-România sunt cele potrivite.


După acest pas, în funcție de opțiunea aleasă, poți continua cu elementele decorative, în speță, pereții accent, iar mai apoi, cu alegerea mobilei, a decorațiunilor și a sistemelor de iluminare a livingului. În acest fel, vei putea urmări fiecare etapă și vei putea avea un produs final coeziv și stilat.
3. Amenajarea și decorarea livingului dintr-un apartament mic – cum valorifici spațiul utilizabil?

Spațiul dintr-o încăpere este vital, iar dacă acesta este limitat de la început, valorificarea acestuia devine un pas peste care nu poți trece. În această ordine de idei, locul respectiv trebuie să fie amenajat strategic, pentru ca tu să te poți bucura atât de o încăpere personalizată, cât și de una eficientă și practică.
După alegerea gamei cromatice, este important să te gândești la spațiile de depozitare. Acestea trebuie să fie amplasate strategic, pentru a nu încurca, a nu fi vizibile și a nu sări în ochi, iar acest lucru este realizabil prin utilizarea unor piese de mobilier multifuncționale, ca de exemplu, o canapea cu spațiu de depozitare ori o măsuță în care poți pune diverse lucruri.
Un alt truc se leagă de folosirea oglinzilor, pentru iluzia unui spatiu mai mare. Acestea trebuie să fie amplasate strategic în punctele vizibile de către oricine ar intra în cameră. De asemenea, dacă îți este permis, poți încerca să renunți la o parte din pereții interiori ai livingului ori să îi transformi în unii de sticlă.
În concluzie, un joc strategic de culori, texturi, lumină și mobilier poate transforma o încăpere mică, în centrul atenției. Folosind materiale de calitate superioară și decorațiuni rafinate și de bun-gust, orice living de dimensiuni reduse va căpăta o doză de lux și eleganță, indiferent de stilul pe care îl alegi. Toate elementele sunt importante, dar, la fel ca în pictură, baza de la care pornești îți poate garanta succesul, așa că alege materiale profesionale în materie de vopsea, ciment decorativ ori tapet, ca punct de pornire în această aventură.
Surse foto: Pexels.com, Novacolor-Romania.ro.